čtvrtek 12. ledna 2017

Den 16 - Milford sound a Glowworm cave

Dneska bylo naplanu objevovani novozelandskejo fjordlandu. Jelikoz jsme spali 170 km od teto atrakce, museli jsme si znacne privstat. Navigace nas lehce vypekla protoze ukazova cas jizdy okolo 3 hodin a my to nakonec zvladli za 2 (nas dum na koleckach ridi zrejme prevteleny Niki Lauda).. Kdyz jsme se blizili k fojrdum pocasi se zaclo ocekavane menit.. Kdyz se ted podivate z okna a treba si rikate, kde sou ty mraky? Tak ja vam reknu kde, vsechny se schovali tady :-D .. Prsi tu totiz 200 dnu v roce a srazkove uhrny by se mohlo zaradit mezi ty nejvetsi na nasi planete.. Fjordy jsou to ale ohromne, mohutne se trci z vody i do vysky 2000 m. 
Kdyz jsme dorazili na parkoviste primo u pristavu, jako kdyz utne. Nekdo nahore zmacknul knoflik "hezke pocasi" a my se nestacili divit co se pred nami objevilo za uzasny vyhled!!!!
Neee, trosku vas taham za nos ;) tohle jsem vyfotil jen mistni info tabuli na parkovisti :-D ale nevypada to spatne nr?
My videli tohle;) taky ale pekne co?
Prosli sme se po pristavu, protoze lodka vyjizdela az za hodku a pul.. A ma to tady  neco do sebe ;)
Je tu ale strasne tech malejch mrch.. Sandflies...Jeste sem vo nich nepsal.. Jedna se o malinky otravny musky, ktery te dokazou sezrat za ziva, kdyz jim dat moznost. Takovy upiri kral v risi hmyzu.. Proto jsme take potkali takoveto zakuklence :)
Jak uz jsem zminil meli objednanou hned tu prvni plavbu a jelikoz civilizace neni zrovna kousek a lidi jsou fakt lini, nepraska tato brzka vyjizdka zrovna ve svech.. Proto nabizi jeste snidani gratis, tak proc toho jako spravni Cesi nevyuzit ;) malo lidi + dlabanec = idealni podminky:)
Zas ale kvuli jenom jidlu jsme se sem netahli (ikdyz narvany tacy tomu muzou nasvedcovat), hlavni bod programu byl samotny fjord :))
Vsude ze skal tecou mensi strouzky, ktery se pak stavaji vodopadem. Za deste se pak tyto strouzky meni v opravdove vodochrlice..
Lod pluje az k Tasmanovu mori, kde si sni vlnky zacnou trochu pohravat, tak se pak radsi alou otoci
Jinak s tou lodkou manevruji opravdu sikovne coz mohli "ocenit" hlavne lidi uplne na pridi kdyz najel pridi pod vodopad :-D
Jinak pro ty co maji velky pocet svicek na narozeninovem dortu nebo pro ty zrakove ne tak uplne zdarne, kterym se nepovedlo vypatrat tulene na fotce z prispevku tyden zpatky, jsem udelal fotku novou ;)
Doufam ze svetly kamen a tmava tuleni kuze udela dostatecny zrakovy kontrast i pro ty nejvetsi slepce :-D
Kontrolni otazka: kolik tulenu vidite na teto fotce? (Napoveda: zamerte se tesne nad vodni hladinu ve stredu obrazku)!!! Pro opravdove bystrozory, co se neboji zkusit vyssi level, davam i fotkou uplnou;)
Ke konci plavby nas cekala jeste zastavka kde jsme mohli nakouknout pod vodni hladinu a dozvedet se jak tento krehky ekosystem mistniho fjordu funguje
Roste jim tu cerny koral, ktery je teda uplne bily. A figl proc se tomu podmorskenu zivotu tady dari je v tom, ze vrchni vrstva vody (1-5 m) je tvorena vodou sladkou obohacenou o vsemozne ziviny, ktere neni opravdu malo, protoze se Milford sound radi mezi nejdestivejsi mista na zemi. Tato vrstva vody vytvari jakysi filtr ktery nepropusti vsechno slunecni zareni, takze zivot pod ni si mysli ze je hloubeji nez ve skutecnosti je. Proto se zde dari hlubinym rybkam a ostatnim zivocichum
Nakonec jeste vodopad, ktery slouzi jako zdroj energie pro vse co se ve fjordu nachazi..
A pohled zpatky do fjordu na konci plavby
Vylet moc hezky, nezmokli jsme, videli jsme znovu tulene (vy uz mozna take :-P), takze nas cekala cesta zpet po techto serpentynach

Glowworms
:
Jako zlatou tecku dne jsme se pak odpoledne vydali do cervi jeskyne ;) nejdriv se musi prekonat jezero z mesta Te Anau, kde teda brutalne foukalo (kam se na to hrabalo more :-D)
Dale nasleduje prohlidka s pruvodcem, nejdriv po svych a pak lodkou do uplne tmy a ticha cervi jeskyne, kde jsme videli asi toto. (Obrazek z googlu, nemohlo se tam totiz fotit)
Ty malinky svetylka jsou glowworms, tedy takovy cervici kteri ziji jen na NZ a v Australii.. Tyto potvory visi ze stropu, kde si vytvori takovou serii pasticek tvorenych z koralku slizu..
Pak zapnou diodu na svym zadku a lakaji vsemozny hmyz.. Takze takovy pavoucci styl, kterej takto vysperkovali.. Dokonce poziraji i samy sebe a jsou to fakt ble stvoreni.. Ale kdyz rozsviti celou klenbu jeskyne jako nocni oblohu plnou hvezd ma to svoje kouzlo ;)) ve fazy cerva jsou asi 8-9 mesicu, pak je z nich chvilku larva, z ktere se vylihne takovej divnej komar co zije pouze 2-4 dny, protoze nema pusu a pojde hlady :) takze jen naklade vajca a kolobeh zivota se opakuje ;)
No zas hustej zazitek, ktery se jen tak nekde asi prozit neda :)) tot vse z fjordu a ze zivota hmyzu...
P+K

3 komentáře:

  1. Ahojky brašule a Kristý, opět super počtení a pokochání po ránu (5:15). Aspoň mám co číst 🙂 Takže mám vždy radost když přibude další články. Mějte se krásně a snad vám nebude nikdo moc často mačkat čudlík s deštěm 😉

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky cestovatelé, jako obvykle vás zdravím ze zasněžené chaloupky pod Klíčem. Krásné fotky a supr počtení : Každé ráno se těším že až otevřu PC najdu pár řádků s fotkami od vás, potom na internetu si najdu místa, kde se zrovna nacházíte a cestuji z domova s vámi. Užijte si "trek" a těším se na další fotky a vyprávění. Mějte se prima Erika a spol.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky Peťane a Kristý, zdravíme vás ze zimního Česka. Škoda, že vám úplně nevyšlo počasí na ten Milfjord, ale i tak to muselo být úchvatné. Tuleně jsem viděla- napočítala jsem jich 12. Ta snídaně na lodi super,mohla by konkurovat kdejakému hotelu. Aspoň jste to měli s bonusem- zadarmo se královsky nadlábnout. Ta červí jeskyně ve tmě vypadala nádherně a co za světla, když tam bylo takové množství červů? Neštítili jste se jich? Na fotkách jste většinou v dlouhých kalhotách, bundách a kapucích, jen nemáte rukavice. Kolik tam je asi stupňů nebo je pocitová teplota? To víš, já jsem přes to počasí a stupně, tak mě to zajímá. Tak si tam užívejte poslední týden vašeho cestování. Těšíme se na další fotky a komentáře. Dávejte na sebe pozor. Mamka a Libor

    OdpovědětVymazat