čtvrtek 19. ledna 2017

Den 24 - Výprava do ztraceného světa

Jelikož nám počasi pokazilo trekovani v okoli Mount Cooka, vyrazili jsme hikovat nedaleko od Christchurchu, na poloostrov sopecneho puvodu, ktery ma take svoje kouzlo. Fouka tu teda uplne stejne jako vsude na v Kiwilandu, ze nam to obcas vecer zaclouma s autem :) treba vcera nam odletela pres noc tato plastova vanicka tak 20 m od auta.. 
Rano nebyla k nalezeni a jelikoz jsme ji dali pod auto dnem nahoru mysleli jsme si ze nam ji nekdo cmajznul :-D nejsme ale v CR!! 
Tento poloostrov nebyl tak uplne v planu proto jsme ani nemeli nastudovano co tuje za treky a zajimavosti. Nakonec se hodila rada pruvodce ktereho mam stazeneho v tabletu a je to vlastne tamkvy denik jednoho cestovatele, co projel Zeland krizem krazem a doporucuje ne uplne turisticky znama a preplnena mista ;) a bylo tomu tak. Vyrazili jsme do privatni rezervace Hinewai, kterou nespravuje vladni organizace DOC (neco jako KRNAP, SUMAP, ...), ale jeden nadsenec co vse dela zadarmo.. Tato oblast ma neco pres 1250 hektaru a je protkana nekolika cestickami o celkove delce neco pres 16 km.. Uz prijezd vypadal ze jedem k nekomu na dvorek ;)
Soukrome parkoviste, kde bylo mozne si vzit mapku oblasti se vsemi popisky a informacemi. A vyrazili jsme.. Cil byl jednoznacny, plaz v privatni zatoce..
Pocasi dopoledne pralo, slunicko a teplo, jen ten vitr no.. I tak plavky a rucnik s sebou ;).. Uz po par set metrech treku nam bylo jasne ze to nebude uplne obycejna cesta kamsi.. Krasne vysekana pesinka a temer u kazdeho kroviku a stromku cedulka jak se tato drevina jmenuje;) obcas i jak je stara... No kupa informaci.

Na kazdem rozcesti ukazatele se sipkami.. Tamhle treba bydli primo pan Hugh Wilson, ktery se o celou rezervaci neuveritelne stara a vsude jde videt mraky jeho prace ,) tleskam fakt ve stoje :)) pro nadsence kytko a stromologie asi ucineny raj ;) trek ma nekolik mnoho cesticek, krere se vsemozne vetvi, obcas naka zajimavost jako treba tenhle giga strom :)
600 let stary, 1,88 v prumeru, byla snaha ho obejmout.. Marne! Spis jsem se o nej rozplac ;)
Pak vsemozne vodopadky, cesta obcas jako v pralese, pak obri les, pote chvilku po louce... Opravdu hodne rozmanity ;)
A tamhle dolu do te zatoky mirime.. Po ceste jsme nepotkali nikoho.. Nahore zaparkovana pouze 3 auta.., opravdu jde videt, ze o teto casti ztracene zeme fakt nikdo nevi.. Vyhledy jsou pritom paradni co?
Po 10 km jsme dorazili k cili, kde jsme az na par racku a cernych ptaku s dlouhym cervenym zobakem byli uplne sami ;)
Pocasi se trochu zakabunilo a stale dost foukalo, proto na koupacku uz nebyl moral ;) aspon jsme se na plazi zkamosili s rackem ;)
Dostal testovinu na klacek a pozorovali jsme jak se nenapadne a velice rozvazne blizi ;)
Nakonec ukoristil a letel pryc ;) nam uz ty testoviny taky nechutnaj ;-D pote uz jenom kratsi cestou zpatky (5 km)
Pan ma zmapovany opravdu kazdy kamen a strom, takze jakmile se neco pohne nebo spadne, hned je u toho cedule kdy a proc se tak stalo ;) je to fakt asi nadsenec :)
Jeste teda jsem tatkovi zapomnel nahrat uly :-P
Protoze je tohle nase posledni noc v aute, resp. v campu, museli jsme to oslavit poradnym dlabancem a supr velkym pivem
Prime beef steak ;) po tatkovsku uvnitr krasne cerveny ;) u hoveziho se to ale musi.. Preci nebudu jist nakou zpecenou podrazku... To byl nas predposledni trekarsky den.. Zitra uz nocujeme v Christchurchu.. Zdravi 
P+K

Ps: nasli jsme dalsi majak!!

3 komentáře:

  1. Bylo nám potěšením s Vámi cestovat, jsme moc rádi, že jste nás vzali ssebou.Máme radost,že jste to takhle zvládli a užili si to.Další zatávka Vaše je už ve městě Christchurchu,odkud zřejme letíte do Aucklandu a domů! Šťatnou cestu !!! BD

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky cestovatelé, zdravíme vás z chaloupky pod Klíčem.Vaše poutavé vyprávění a fotky nám přiblížili Nový Zéland.Užijte si dovolenou do poslední chvíle. Bohužel každá dovolená jednou končí. Těšíme se na vás a vaše osobní zážitky a fotky, které nebyli v příspěvcích. Přejeme vám krásný let domů.Mějte se prima Erika a spol.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravíme vás přes půl zeměkoule. Váš "náhradní výlet" jste si hezky užili. Opravdu hezká příroda a mnoho zajímavostí. S tím rackem na pláži jsem se musela smát, chudinka, takto ho zkoušíte. Všechno jednou začíná i končí, tak i vaše novozélandské cestování dospělo do finiše. Procestovali jste celý Zéland, máte spoustu km v nohách, ale i autem jste urazili dlouhou štreku. Poznali a navštívili jste spoustu míst, "přežili jste i svízelné situace", které vám připravilo hlavně počasí. Máte spoustu zážitků a fotek a hlavně jste to zvládli na výbornou! Užijte si poslední dva dny u protinožců. Přejeme vám bezproblémový let do Asie a pak i do Evropy. Přežijte ty dlouhé hodiny v letadlech a i v Shangai na letišti. Ať vám to rychle uteče. Budeme se těšit, že se nám ozvete po příletu. Domů se můžete těšit na pořádnou postel a taky na pořádný český dlabanec. Jen by to chtělo nějaký den ještě volno na aklimatizaci a zregenerování a ne naskočit rychle do pracovního procesu. Tak poslední ahoj na Zéland od mamky a Libora

    OdpovědětVymazat