neděle 15. ledna 2017

Den 18 a 19 - Kepler Track

Tak na nasleduji 3 dny byl naplanovan sam velky Great Walk - Kepler track. Po zdolani uz vim proc oznacuji tyto walky jako "great". V prekladu slovo great muze znamenat jako ze dobry nebo take velky. Ted uz vim, ze je to to druhy :) Cely track meri okolo 62 km a jsou po jeho ceste umisteny 4 huty (chaty, chatrce) a je oznacovan jako 3-4 denni. O ubytovani v hutech je velky zajem a proto jsme jeho rezevaci a zaroven platbu provedli uz zacatkem zari. Skoro pul rok dopredu a treti chata stejne uz byla vyprodana (dikybohu:-D), takze jsme meli zabookovany "jen" Luxmore a Iris hut, tzn. posledni dvojusek bylo v planu ujit na raz (cca 32 km).. No uplne to tak nevyslo, nebo vyslo az moc, ale k tomu se dostanem... Rano si v DOC centru vyzvedli lupeny, ze to teda jdem, aby se s nama pocitalo, kdybychom nekde zapadali snehem, odfoukla nas vanice nebo nas prepad samotny kiwi! Pocasi hlasalo vse od uplneho azura az po snehovou vanici, rozpeti teplot od sahary po antarkridu, takze jsme napakovali vybavu do vsech rocnich obdobi :) uz pri prijezdu k mestecku Te Anau a vyhledu na zasneze vrcholy nam bylo jasne, ze pocasi je tu panem a neradno ho podcenovat...
Batohy napakovane k prasknuti, 1/3 spacak a nahradni slipace kdybych se z toho po....  2/3 zradla tak na 3-4 dny :) kdybychom tam uvizli.. Na zacatku treku jeste plni energie a usmevu
Start po 10 hodine a tamhle to teda mirime..
Luxmore hut, podle jejich tempomatu 6 hodin, okolo 14 km.. Prvnich 6 km se jde po rovine podel jezera Te Anau a pote se zacina stoupat do mistnich hor Fjordlandu az pod samotny vrchol Mount Luxmor. Slo se pekne takovym svetem kapradi a mechu, batoh se krasne zarezaval do trapezu, ze za par hodin byly ramena jak seslapanej rejc.. No co, je to preci greatwalk, musi to trochu zabolet :)
Pred stoupackou jeste zachytny camp pro stanare s plazi u jezera..
A huraa nahoru.. Kdyz jsme se vyskrabali z lesa privital nas hned pan dest a pan vitr. Nastesti to bylo k hutu asi jen 30 min.
Vyhled na fjord a jezero Te Anau.. Suma sumarum, prvni den se nam povedlo avizovanou 6 hodinovku dat za 4,5 hod, bylo okolo pul treti a temer pul dne osobniho volna, jak by rekla segra... A to jsme nevyrazili nak extra brzy jak tu byva nasim zvykem.. Uz v tuhle chvili nas trkla myslenka, ze takto to dal uplne nepujde a budeme muset nas plan trochu modifikovat.. Nastesti se kousek od hutu nachazela dalsi free super krapnikova jeskyne, takze celovky nasadit a huraa objevovat krasy rise trpasliku :)) jestli tam jeskyne byla supr a dlouha, tak tato byla uplnym tunelem do tmy a neznama...
Kristy se mnou sla asi jen prvnich 30-50m a jakmile se muselo neco prelezat/podlejzat, ze uz dal nejde.. Moji dobrodruznou povahu a hlavne obrovskou zvedavost zadna takovadle mini prekazka nemuze odradit, tak jsem se opet vydal sam.. A ted s odstupem casu musim rict, ze to byla fakt parada na entou.. Sel jsem zhruba tak 15-20 minut, obcas se muselo podjezdat, obcas skoro plazit v mistni ricce, prelejzat jako kamzik, oblejzat hbite jako lasicka a stale to nemelo konce a otvirali se predemnou furt nove a nove saly, nove kominy, vedlejsi ulicky atd.. Mit sebou jeste partaka nornika tak jdeme tou jeskyni jeste ted :-D protoze fakt byla obrovska a kdyz uz to vypadalo jako ze je konec šlus a voda zmizi v nake pukline kudy to uz nepujde, objevilo se misto kudy se proste clovek protah :-D no dost kecu, tady je par fotek objevovani podzemni rise pod horou Luxmore :)
Videl jsem vsechny druhy krapniku
I takove ty varhany
Jednim slovem BOŽÍ, grosse parade :))
Zpatky jsem teda letel aby se o me Kristy nebala a skoro to uz bylo na drobecky, protoze se cesta nekolikrat vetvila a rozsah chodeb nebyl zrovna maly.. Ale pomyslne svetlo na konci tunelu jsem nasel ;)
Nevim fakt jestli takto free jeste na vlastni kuzi zaziju, takze velky palec nahoru
Byl jsem teda splaveny jak mys a zasranej jak nefalsovanej vagabund :) ale stalo to fakt za to ;) za dobu v podzemi se pocasi promenilo a ukazalo se slunicko, takze jeste prochazka kolem hutu a cas na porizeni nekolika nechutnych panoramat ;)
No a jelikoz stale bylo okolo 4. hodiny a more casu, na coz tady nejsme uplne zvykly, tak jsme se pustili do predchudce UBONGA s 1000 tvary 
Tady si ani mistr sveta v teto hre nedokazal uplne poradit, ale bojoval statecne ;) pote uz byl jen briefing s mistnim rangrem, kterej nam dal par pokynu co se smi, nesmi, musi a tak trochu neprimo naved ze by nejpozdeji v 8:30 meli vsichni vypadnout, protoze na hrebeni bude kolem poledne poradny ficak. Narazovy vitr mel dosahovat az 100 km/h, coz neni malo a s kdejakym papirem by to mohlo trochu zamavat :)) tahle informace nas jeste vic rozvyklala, ze nema cenu byvakovat na dalsim hutu, kdyz tam budem okolo poledne :-D.. Jestli tohle nas rozvyklalo tak pak samotna noc nas absolutne utvrdila :-D.. Ten novozelansky hut, jakoby horska chata, nesaha tem co maji v Alpach ani po kotniky :-P! Teda cenou absolutne vladne, protoze za 2 lidi na noc jsme vyplazli 108 mistnich vsivasu.. Takova horska chata v Rakousku byva do 20€ na hlavu a mas tam vsechno. Tento kiwi hut bych cenou prirovnal k hotelu, vybavenim ke krmelci :-D!! Jo jo, presne tak tam profukovalo;)) ubytko normal na palandach, kapacita asi 50 mist
Bunkry, jak se mistnostem na spani rika, nejsou od venkovniho prostredi temer odizolovane, takze si tam vytvorit jakesi takesi prostredi vyhrate lidskym teplem (lidove receno zaprdet) nemozno! Takze jsme ze dvou nasich spacacku do leta udelali jeden velky spaci pytel, navlikli na sebe vse co melo vysacku thermo, rukavice a kulich nevyjimaje, pritulili se k sobe jako dve krvelacna klistata a s modlitbou at co nejrychleji usneme se pokusili upadnout do rise snu. No uplne se tak nezadarilo, nebo spis vubec, protoze deda vedle spustil takovej randal, jako kdyz startuje zaoceanckej parnik, ze spunty do usi nemeli vubec cenu :-D naopak tema vibracema se to sirilo jeste vic :-D no v tu chvili jsme si rekli, ze na dalsim hutu uz nebudem spat ani kdyby nas tam privazali.. Protoze takovoudle dalsi noc v mrazaku s motorovou pilou u hlavy, ktera urcite budila i hrbitov v udoli, uz proste nedame :-D vyzva pekna, k auticku neco okolo 47 km :-D marathon a kus s plnou polni? Rozhodne, po tyhle noci! Takze budicek ve 4:30, no vlastne to budicek byt nemoh kdyz clovek nespal! Pripravit saky paky a 5:30 uz jsme byli pripraveni pred chatou, kde bylo podle me vetsi teplo nez uvnitr! Je to vubec mozny :-D?
Hrebenovka to musi byt paradni, kdyz teda nefouka a neprsi ze vsech stran ;) no pocasi zrovna teda uplne nepralo, ale naky naznak vychodu slunce jsme zaznamenali ;) vypada to spis jako Sauronovo oko nekde v dali v mordoru!
Chvilema se slo v mraku, pak foukalo zprava, za chvilku zase zleva, potom i dest.. No opalovaci krem nebyl zrovna v tu chvili na poradu dne ;)
A tady je samotny Frodo igelitovej Pytlik
Bylo krasne
Kdyz jsme slezli trochu pod mrak tak bylo i videt ;)
Proste hrebenovka jak se slusi a patri :)) nemuzeme mit furt krasne.. No po pravde uz jsme se tesili az slezeme do lesa do udoli a prestane ficet. Jsem zvedavy jak ten vitr vypadal odpoledne, protoze i casne z rana si to s nami obcas lehce pohodilo.. U hutu jsme byli v 11:30, takze zas o hodinku drive nez rikala casova predpoved:) uz jen pohopouhych 31 km k autu :-D no udesna predstava, no co vam budu povidat. Nastesti profil mirne z kopce nebo rovina (ikdyz to taky nebyla uplne pravda).. Vyhledu a mist kde by se dalo neco blejsknout uz moc nebylo, preci jenom je to furt jen lesem v udoli. A hlavne uz nebyla ani moc nalada a sila neco fotit..
Tempo pomalu uvadalo, takze jsme se dostali na ty jejich duchodcovsky casy ;) tapky zacli docela bolet, takze sem tam dostali schlazeni v tomto potucku..
Moje revmaticky hnacky se zacali cim dal vic ozyvat, ze se jim tento pochod smrti ne uplne zamlouva! Ani se jim nedivim ;) takze jsme u dalsiho hutu (po 30 km vytrvale chuze) udelali rozhodnuti, ze Kristy vyrazi na lehko sviznejsim tempem k prvnimu parkingu, ktery je o 9 km blize a pokusi se tam sehnat odvoz k nasemu auticku, zatimco ja duchodcovskym tempem s dvema plnejma polnima se tam nak dopotacim ;-D k tomu parkingu to bylo uz "jen" 8 km, ktery se teda seksakramensky vlekly :-P.. Ale stihal jsem i fotit zajimavosti ;) aby jste o neco vy a Kristy, ktera pelasila, neprisli ;))
Tady je domov kapradi ;)
Tady nefalsovana bazina do krere kdysi spadla Betynka ;)
Tady mostik:)) 
Nastesti Kristy odchytla na parkingu nakyho asiata, kterej ji odvez pro nase faro a zachrana mohla byt dokonana! Protoze dalsich 9 km uz teda nevim nevim!!! Tapky nebolely jako cert ale jako samotny vladce pekel Lucifer, nohama uz jsme ke konci pletli tak, ze jsem z nich mel u auta pomlazku a Kristy vanocku;) ale zvladli jsme to ikdyz konec uz nebyl GreatWalk ale spis ZombieWalk.. Ocemz hodne napovi tady cilova fotka;))
Secteno podtrzeno..38 km za jeden den s plnou bagazi.. Solidni vykon kdyz si predstavim, ze jsem pred par mesici mel problem dojit si rano na zachod :)) a co po takovem usili nasleduje? No preci zaslouzena odmena ;) v nasem mestecku Lumsden, v kavarne s autem, epesni burgr :)))) zality mistnim pifkem
Ta radost z ty fotky uplne sala co? Greatwalk za nami a spinkani pred nami;)
Dobrou noc
P+K

4 komentáře:

  1. Ahojky, tak musím říct, že jsem tento článek zhltla na jeden nádech a musím říct, že jste dobří a smekám a i vás chápu, že jste raději šli k autu než mít další noc plnou "vášní". Tak doufám, že jste si po takovém výkonu pořádně odpočinuli a nabrali dostatek energie. A snad ti Peťane budou nohy do konce vaší dovolené sloužit tak dobře jako doposud. Mějte se krásně a díky za další super článek

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky turisti, supr počtení, musím říci že jste borci.................:):):). Úžasné počtení. Doufám, že jste si navzájem namasírovali unavené údy a dali jste si pořádný relax.Těším se na další zážitky z vašich cest.Mějte se prima Erika a spol. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky, dostávám se ke čtení jako druhý v pořadí, tak připíšu i já pár řádek.
    Je škoda že vám počasí nepřálo. Určitě by jste si to rozložili na ty tři dny a více si to vychutnali. Takto to byl spíš boj o přežití se šťastným koncem :-). Jsem rád , že jste to dali, ale myslím, že si asi oba říkáte, že takový dostih už víckrát ne. Spíš jak říkáme my s Erikou "víc na pohodu". Každopádně před vámi smekám. Je vidět, že váš tým něco vydrží a i přes nepřízeň máte náladu na vtípky a to je móóóóc dobře. Toto bude i ve vašem dalším životě moc důležité. Obrázky z jeskyní úúúúúžasné.Ty ostatní vypovídají o tom, že se s vámi tamní příroda moc nemazala a nechala vás šáhnout hodně hluboko do rezervoáru sil a vůle. Od teď vám přeju už jen sluníčko a pořád tak vysmáté obličeje jak na té úvodní fotografii. To vám ze srdce přeje T+spol.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky cestovatelé, děkujeme za vaši zprávu na mobil a teď za fotky a vaše povídání na blogu. Jsem ráda, že jste váš trek zvládli s vypětím všech sil a ve zdraví se dokodrcali do civilizace. To ubytování na té chatě už z fotky nevypadá vůbec útulně. Připomíná mi to brigády na chmelu, kde spalo i 20 lidí na jedné velké cimře. Všechno se to proti vám spiklo- především počasí, ubytování a spánek nic moc - tedy žádný a tolik km s plnou polní. Ale je dobře, že jste dali hlavy dohromady a dokázali si z té šlamastyky pomoci a přežili jste to! Jste kabrňáci a zasloužená odměna v baru s autíčkem a z fotek je vidět radost, spokojenost a hlavně velká úleva.
    To prozkoumávání jeskyně muselo být velmi dobrodružné a opravdu byla nádherná. Asi bych měla strach. že zabloudím a nenajdu cestu k východu, i když tam prosvítalo světýlko. Užívejte si poslední dny vašeho cestování. Zrelaxujte, namasírujte si nožky a pořádně si odpočiňte. Už žádný fičák, žádné mraky, sluníčko ať ukáže se taky. Mějte se hezky a smějte se, jako skoro na všech vašich fotkách. Zdravíme a vzpomínáme mamka a Libor

    OdpovědětVymazat