středa 18. ledna 2017

Den 22 - Jezero kam se podíváš

Jelikoz se pocasi melo rychle kazit, tak jsme velice hbite ostrelbite vyrazili smer vnitrozemi, kde se to jezery a vyhledy na ne s pozadim novozelandskych alp jen hemzi. Predpoved naznacovala jen jeden rozumneho pocasi a pak se tam meli zenit vsichni certi.. Uz po ceste jsme narazili na nekolik prehrad, kde barva vody zacala naznacovat, ze by to mohlo byt zas zuzo ;)
Pote byla naplanu takova kratsi prochazka (4 km) na vrcholek, kde se dala cela prehrada Benmore okouknot z ptaci perspektivy:)) no a cim jsme se dostavali vys a vys nestacili jsme zirat az se pred nami otevrel neskutecny vyhled ;) no posudte sami. Podotykam, ze fotky nejsou nijak upravovane. Fakt ta barva vody byla takova jak je na fotce;)
Trosku jsme se tam vyblili, nejdriv fotim ja, pak ty.. 
Pak fotka s klony
A tamhle v dali uprosted muzou ty zrakove zdatnejsi zahlednout zasnezene vrcholky Alp
Kdo nevidi, nemusi narikat. Popojedeme bliz ;) a fotku nalezite nazoomujeme.. Jeste na tomhle mini treku zaskocily tyto sisky.. Rostou naopak a vypadaji jak vosi hnizda.. Vsechno tu je naopak i ta priroda :-P
Jelikoz pocasi melo jeste takhle nakou chvili vydrzet, sedli jsme do auta a ficeli k dalsimu jezeru, tentokrat Pukaki. Tohle jezero ma zas uplne jinou barvu modre, spis teda tyrkysove a to hodne svetlou, pry kvuli vapenne moucce z ledovcu. Je fakt hodne fotogenicke, protoze za nim se zvedaji stity zasnezenych skoro 4 tisicovek, kde jako dominanta ma zarit Mt. Cook.
Vrcholky hor byly zahaleny mraky, jen na malinkou chvili se ukazala spicka samotneho Mt. Cooku jako tesak z bile periny mracen.. 
Nevim jestli vidite? My to videli :-P.. Jen ty nase plyvatka mobily, takovy zoom nedokazou... Chtelo by to vetsi delo.. 
Odsud bylo v planu jet do vesnicky ktera je obklopena mezi temity horami a dat tam nejaky trek a prohlednout si tyhle uzasne stiti z vetsi blizkosti. Bohuzel uz vecer se melo pocasi diametralne zmenit, zadne desticky, ale poradne slejvaky okorenene snehem aby nebyla nuda.. No v tomhle se teda trekovat moc neda, pokud nemas eskimackou vybavu a nevadi ti, ze neuvidis lautr nic. Proto jsme si rekli, ze pojedeme k dalsimu jezeru kde si dame takovy kratsi sympaticky trek (10 km) na kopec s vyhledem na jezero Tekapo...
Barva jezera zas tmave tyrkysova ;) na kopci nekolik hvezdarskych observatori. Pry tu jsou dokonale podminky na pozorovani, dokonala tma a hory okolo chrani toho misto vuci mrakum.. 
Neco na tom asi pravdy bude, kdyz jsme se podivali na zapad, hory tam prave zadrzovali tu brutalni oblacnost, kterou na vecer hlasali norove..
Jinak trek kolem jezera fakt moc pekny, vyhledy na jezero fakt nepopsatelny a vsude cupital nakej kralik.. Celej ten kopec byl snad jedna velka nora..
Svacinka na kameni s vyhledem
A tady ty kralici, kterej jsme potkali snad tisic
No celkove vzato, hodne km v aute, 2 treky po svejch, snad 5 jezer, bylo toho fakt dost na jeden den ;) zas oba stahany jak dedovy ksandy.. ale spokojeny ;) !  Skoda tech hor a Cooka, ale pocasi a kor tomu v horach fakt neporucis.. Mejte se smejte...
P+K 

3 komentáře:

  1. Posíláme pozdravy na opačný konec zeměkoule. Krásné fotky jezer a okolních hor se sluníčkem a modrou oblohou jsou jak z reklamy. To je moc dobře, že jste si ten výlet okolo jezer pěkně užili. Tak ještě nějaké hezké zážitky než Kiwilandu řeknete adie. Mamka aLibor

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky, tak tenhle výlet by se mi také moc líbil. Jsem si zavzpomínala na jezera v Rakousku. Fakt super. Jinak dneska v noci jsme tu měli -14, takže vám trochu závidím počasí, užívejte zbytek hodin a naberte energii na návrat.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky, já toho Mt.Cooka v mraku viděl. Tak to se mnou ještě není tak špatný. A králíčka taky. I všechna ta jezera i vás oba, jak se usmíváte. Opravdu mě zajímá, jestli tam mají tohle počasí v létě každý rok, nebo jenom letos. Stejně jako my tady tu zimu.Sněhu 75 cm a mrazy jako prase. Byl jsem se podívat ve Sloupu a světe div se naše "jezero":-) nezamrzlo. Sníh (izolant)plave na hladině. Když jsem tam chtěl vlízt, tak jsem rychle couval zpátky.Takže užívejte relativního tepla a až poletíte zpátky, nechte si v letadle něco teplýho na sebe. T+spol

    OdpovědětVymazat